Mormon péntek – Egy kamra áldásai

A hetekben a vízmű ásatási területté tette az utcánkat és időszakos vízszünetekkel lep meg. Ezért állandó fókuszba került nálam, hogy mindig legyen félretéve annyi ivóvíz, ami egy ideig elég Petinek, a kutyának és nekem, és legyen odakészítve annyi víz, amivel le lehet öblíteni a WC-t (erre a célra egy mosószeres flakonban teszek félre vegyszeres vizet, hogy a higiénia is meglegyen akkor is, ha csak kevés vizet használunk fel), ugyanakkor mégse kelljen mindenhol vízzel telt lábosokat kerülgetni, az ivóvízkészletünk pedig mindig friss legyen (tehát ne a csapból használjunk, hanem a kancsóból, és frissel töltsük fel, amikor csak lehetőség van rá).

Erről az apró de állandó feladatról, hogy mindig legyünk felkészülve egy időszakos vízszünetre, eszembe jutott, hogy ejtsek néhány szót a mormonok felkészültségre vonatkozó tanácsairól (igen-igen, a mormon péntek visszatért!), azon belül is elsősorban a házi raktározásról.

A mormon egyház nevében is benne van, hogy ők az utolsó napok szentjeinek tartják magukat. Nem kifejezetten világvége-szekta, de úgy vélik, mindig felkészültnek kell lenni arra, hogy a dolgok rosszabbra fordulhatnak – nemcsak azért, mert bekövetkezhetnek a Biblia világvége-jóslatai (háború, éhínség és egyéb csapások), de azért is, mert bármikor jöhet egy rosszabb időszak bárki életében, amikor a munkahely elvesztése, betegség vagy haláleset miatt nehezebbé válik a család helyzete, vagy valamilyen természeti csapás nehezíti a körülményeiket. Ezért a mormonok fontosnak tartják azt az útmutatást, hogy mindig légy felkészült!

Felkészültnek lenni azt is jelenti, hogy legyenek meg a megfelelő képességeik és ismereteik az önellátáshoz, és azt is, a javaik (pénz és készletek) előrelátó felhalmozásával készüljenek fel a nehezebb időszakokra.

Nos, én most csak ivóvizet és öblítővizet halmoztam fel, és csak néhány órás időszakokra kellett készülnöm (hiába egész napos a vízszünet – én ennyit vagyok otthon), de még így is okozott egy kis fejtörést a logisztika, ami arra indított, hogy utánaolvassak a házi raktározásra vonatkozó iránymutatásoknak.

Néhány tanács a házi raktározáshoz

  • Kezdd el most! Sosem lesz alkalmas az idő és mindig lesz valamilyen okod, amiért most inkább nem fogsz neki. Ha hiszel abban, hogy egy házi élelmiszerraktár egyszer még jól jöhet és addig is a biztonság érzését adhatja, akkor nincs értelme várni vele. Döntsd el, hogy nekifogsz, és fogj neki!
  • Kezdd apránként! Nem kell azonnal elköltened egy havi fizetésedet élelmiszertartalékra. Írj fel néhány ötletet, hogy mi kaphatna helyet a hosszú távú készleteidben, és minden bevásárlásnál vásárolj belőlük valamivel többet az épp szükségesnél. Azt is megteheted, hogy ha észreveszed, hogy olyasmit tettél a kosaradba, aminek egy évnél hosszabb a szavatossága, egyszerűen bedobsz belőle még néhányat. Később bővítheted a készlet mennyiségét és összetételét is, de kezdetnek ez is elég.
  • Raktározz finomságokat! Az, hogy előre tervezel és felkészülsz a nehezebb időszakokra, nem azt jelenti, hogy egy évig konzervbabon kell élned. Gyűjts össze olyan élelmiszereket, amik tartósak és a családod (veled együtt) szívesen fogyasztja őket.
  • Tartsd frissen! A hosszú távú élelmiszerraktár nem arra való, hogy pénzkidobás legyen és a nyakadon maradjon. Azért is fontos, hogy olyasmikből állítsd össze, amit egyébként is rendszeresen fogyasztasz, fogyasztotok, hogy folyamatosan fel tudd használni a tartalmát, mielőtt elveszítené a szavatosságát, miközben folyamatosan cseréled és frissíted a készleted.
  • Mindig van elég hely! Ha van kamrád vagy egyéb raktározásra alkalmas helyiséged, szuper. De soha nem olyan kicsi a lakásod, hogy ne férjen el benne egy házi raktár. Nem kell feltűnőnek lennie, ami azt illeti, a lakásodba érkezőknek nem is kell tudni róla. De mindig ott van az akasztós szekrény alja, az ágyneműtartó sarka vagy az a bizonyos felső polc, amit úgyis csak stokedliről érsz el. Ha apránként rakod össze a tartalékaidat, apránként is kell helyet találnod nekik.

Persze mást is raktározhatsz még az élelmiszereken kívül: ivóvizet, üzemanyagot, tisztálkodószereket, papírárut, tisztítószereket, stb.

Néhány személyes ötlet, elsősorban feljegyzés magamnak, hogy mivel kezdhetném én a házi raktározást:

  • Kutyatáp
  • Barna cukor
  • Tartós tej
  • Zabpehely
  • Jó reggelt szeletek
  • Zöldségkonzervek
  • Száraz tészta
  • Tésztaszószok
  • Gyorslevesek
  • Mandula, mogyoró
  • Teafilter
  • Flakonos citromlé
  • Májkrém, pástétom
  • Instant kakaó

Szerintetek mivel bővíthetném még a kamrám?

Mormon péntek – Egy kamra áldásai” bejegyzéshez 16ozzászólás

  1. Én magunknak biztosan raktároznék (sőt, most is raktározok egy keveset) lisztet, száraztésztát, rizst, konzervekből babot, paradicsomot, kukoricát. Ezen kívül instant kávét, mentes vizet, és alkoholmentes sört a páromnak. A kutyatáp nálam is az első helyen van, mert heti tíz kiló elfogy úgy, hogy még főtt rizst és csirkefejet, meg lábat is főzök Nekik.
    Tisztítószereket nem raktározok, de a WC papírról és papírtörlőről is hosszútávra elegendő készletet veszek mindig.

  2. Nálunk mindig van olyan kenyér, ami 2 szeletenként van becsomagolva, egy csomagban van 6×2 szelet kb. Valami német márka, nagyon magvas nagyon barna, szinte már olyan, mintha kicsit nedves lenne. Aztán ha épp nem veszünk friss kenyeret vagy nyaralásból jövünk haza, akkor jó, hogy van.
    Fagyasztott cuccokat is szoktunk raktározni, panírozott sajt, sajttal töltött pulykamell, hasábburgonya, és váratlan vendégek esetére fagyasztott kakaós csiga, mert azt csak bedobod a sütőbe és 20 perc alatt kész.
    Rizs, liszt, lekvár és savanyúság is van otthon. Szoktunk venni olajos hal konzervet.
    Egy 4 napos ünnepet ezzel túl lehet élni :P Apokalipszist nem biztos :D

  3. Szerintem ez minden háztartásban alap, nem kell ehhez világvége. Anyánál, nagyinál és minden női családtagomtól ezt láttam. Nekem is van itthon mindenből minden, tusfürdőtől, a mosogatószivacson át, a húson keresztül, a lisztig. Ja, nem kell fagyasztott kakaós csiga, leveles tésztából is megvan ugyanannyi idő alatt.

    • Természetes, nálunk is mindig van annyi minden tartalékban, hogy ne kelljen még egy rántotta miatt is a boltba szaladni. De tényleg minden háztartásban van olyan kamra, ami hónapokig, akár egy évig is etetné a családot úgy, hogy nem kellene élelmezésre költeni, ha valaki meghal a családban, vagy hosszabb időre kórházba kerül, vagy a családfenntartó elveszíti az állását? Szerintem nem. A miénkben legalábbis nincs.

      • Az szuper. :) Remélem, egyszer majd én is elmondhatom ezt magunkról!
        Csak azt mondom, hogy szerintem ez nem alap minden háztartásban, nincs mindenki felkészülve rá.

      • egyre több olyan emberrel hoz össze a sors, aki nemhogy nem rendelkezik hónapokra elegendő raktárkészlettel, hanem fizetés után három nappal nincs mit ennie. Csak annak a pillanatnak élnek, akkor minden van, utána meg sírás, meg irigykedés a másikra, hogy bezzeg neki milyen jól megy. Az én környezetemben lévők nagy része máról a holnapra él, nem raktároz. :(((

      • A kamra kiépítése terén nekem is sok tanulni valóm van még, de addig is pénzügyi tartalékot képzek. Legutóbb akkor éltem pénztelenségben, amikor az egyetem első éveiben, havi néhány tízezer forintnyi ösztöndíjból akartam megkezdeni az önálló életet. Pocsék érzés volt amúgy az anyagi kiszolgáltatottság. Szoktuk is mondani a férjemmel, hogy persze, nosztalgia, fiatalság, kalandok, de nem mennénk vissza az iskolás éveinkbe, sokkal jobb, mióta felnőttek vagyunk, dolgozunk és gondoskodunk magunkról.

  4. Szia! Nálunk is van tartalék, ha nem is egy évre szóló… És nem is szisztematikus, de majd ha saját háztartásom lesz, én is tuti fogok ilyen vésztartalékot kiépíteni.
    Ami még szerintem hasznos lehet: kemény cukorka/rágó/csokoládé (nem tápérték szempontjából, de nehezebb időszakokban meglepően fontos, hogy ilyen apróságokkal tudd jutalmazni és esetleg lekötni magad), különféle konzervek a májkrémen túl, lekvárok, krumpli (pár kiló plusz mindig elfér, de ha van rá lehetőség, elültetve még jobb, egy fél erkélyen lehet egy család krumpliszükségletét biztosítani), légmentesen záhartó tárolóban rizs, liszt, só, kétszersült és abonett (kenyérpótléknak); szörp (ha édesszájú a család, és ezzel a rossz minőségű vizet is könnyebb meginni); szénsavmentes ásványvíz; ha van mélyhűtő, akkor azt is telepakolni mindenfélével (húsfélék és egyebek) – bár apokalipszis esetén úgysincs áram :); ecet és erős alkohol (tisztít és fertőtlenít); kekszek (leginkább háztartási – minél kevesebb adalékanyag), gyógyszerek! (mind a rendszeresen szedettek, mind az általános házipatika – gyógyteák, fájdalomcsillapítók, aktív szén, jód (tabletta is, ha világvégére készülünk :)), sebtapasz és géz, stb.). Én így hirtelen ilyesmikre gondoltam, de a te listád nagyon összeszedett és hasznos :) Üv: Mena

    • Édességet én nem merek tartalékolni, mert semmi önuralmam nincs, ha ilyesmi van a házban… De a gyógyszerekre én is igyekszem mindig figyelni, hogy legyenek készletek! Köszi a többi ötletet is!

  5. Sziasztok! Kezdek megijedni… :-) A mi háztartásunkban egyáltalán nincs ételféleség tartalékban, sőt, gyakorlatilag alig-alig van otthon valami… Sem olaj, sem liszt, sem cukor, sem “stb” nincs pluszban, csak az, ami épp meg van kezdve (az is nagyon lassan fogy, mert irtó ritkán főzök, akkor is csak a legalapvetőbb kajákat). Nagyon elgondolkoztatott ez a téma, és érdekes módon most sem érzek késztetést, hogy a délutáni bevásárlás során pótoljam ebbéli hiányosságaimat.. :-) Nekem például a krumplit olvasva az jutott eszembe, hogy én olyan boltban szeretek krumplit (répát, stb) vásárolni, ahol darabszámra lehet venni, mert már nem egyszer jártam úgy, hogy pár szemet felhasználtam, aztán a többi ott romlott meg a spájzban… :-) Én inkább a pénzbeli tartalék híve vagyok (azt el nem tudnám képzelni, hogy egyik napról a másikra éljek és gondot okozzon pótolni pl a hűtőszekrényt, ha elromlik). Bár azt is tudom, hogy nem is kell ahhoz akkora apokalipszis, hogy a félretett forintocskáimat max WC papír gyanánt tudjam felhasználni… De örök jóban bizakodó természetem reméli, hogy nem lesz szükségállapot… :-)

    • A krumplival kapcsolatban teljesen egy hullámhosszon vagyunk. :) Volt olyan időszakom, amikor feltankoltam krumpliból, hagymából, fokhagymából, mert úgy éreztem, hogy így illik. De én sem főzök, így hát rámrohadt az egész készlet… Ezért jó tanács az, hogy olyat tarts otthon, amit szoktatok fogyasztani. Én például bögrés levesekből és zacskós kajákból tartok otthon valamennyi készletet, papíráruból vannak még jelentősebb tartalékaim, és a mindennapi teám hozzávalóiból (filter, cukor, citromlé) tankoltam még fel. A féléves-egyéves készletektől persze még nagyon messze vagyok…

  6. Visszajelzés: 10 tipp hogyan töltsd fel ügyesen a kamrád | Kincsesfüzet

  7. Visszajelzés: Élelmiszer tartalék lépésről lépésre | Kincsesfüzet

Hozzászólás