Elizabeth Gilbert: Hűség

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek c. könyvében az írónő leírja annak az évnek a történetét, amikor nekivág a világnak, hogy megtalálja önmagát és Isten – útja végén pedig rátalál a szerelem is. A könyv utolsó lapjain Liz és Felipe elhatározzák, hogy megpróbálnak együtt nekivágni további életüknek.

Az írónő Hűség c. könyvének első lapjain megtudhatjuk az örömhírt, hogy ez sikerült is nekik. Az elvált Liz és a nála idősebb, szintén elvált Felipe boldogan élnek fogadalmuk szerint, hogy soha nem hagyják el egymást és soha-soha-soha nem fognak összeházasodni. Azonban úgy tűnik, meg kell szegniük ígéretüket, amikor a férfit váratlanul kitoloncolják az országból, és csak akkor térhet vissza, ha házasságot kötnek.

A bevándorlási procedúra hónapjait hontalan világjárással töltik, és ezalatt a házasság intézménye által egyszer már mélységesen meggyötört írónő szinte mániákus alapossággal kutatja a házasság témakörét, korokon, országokon, kultúrákon, elméleteken, saját élete és családja történetein át, hogy minden szempontból biztos lehessen benne, ezúttal nem hoz elhamarkodott, elhibázott döntést. Ennek a hatalmas kutatómunkának, elmélkedésnek és önvizsgálatnak a humorral és anekdotákkal átszőtt, izgalmas és elgondolkodtató eredménye a Hűség.

A könyv segítségével nemcsak abba pillanthatunk bele, milyen volt a házasság megítélése vagy a nők helyzete a különböző korokban, hogy milyen érdekes házassági rituálék léteznek ma is világszerte, vagy hogy milyen okokra vezethető vissza a megcsalás, de még olyan témákba is belekóstolhatunk, mint hogy miért tesz jót a házasság intézményének az azonos neműek házassága, hogyan pótolja a laoszi bankrendszert a nászajándék, vagy hogy hány százalékos a válások aránya a sirályok között. Az írónő kendőzetlen őszinteséggel veszi nagyító alá érzéseit a leendő és az elmúlt házassága kapcsán, de a szülei és nagyszülei házasságát ugyanolyan állhatatosan kutatja, és megmosolyogtató vagy épp szívet szorongató képekben tárja fel előttünk.

Bámulatosan átfogó, sokszínű és olvasmányos könyv a házasságról, amit mindenki figyelmébe jó szívvel ajánlok.

Hírdetés

Elizabeth Gilbert: Hűség” bejegyzéshez ozzászólás

    • Igazából nem folytatás (bár a magyar fordítást úgy öltöztették fel, gondolom, hogy jobban eladható legyen), de egészen más a stílusuk, felépítésük. Nekem jobban tetszett a Hűség, van akinek az Eat, Pray, Love jön be inkább – csak ne támassz vele szemben olyan várakozást, hogy majd olyan lesz, mint az EPL, nehogy Vikihez hasonlóan csalódj.

  1. Én ezt is olvastam, nekem az első kötet után nagy csalódás volt. Szerintem közel sem olyan szórakoztató mint az első kötet. Tényleg inkább egy alapos kutatás dokumentálása. Persze ízlés dolga…

    • A Hűség tulajdonképpen nem az Ízek, imák, szerelmek folytatása, hanem egy tőle különálló, más stílusú könyv. Nem szerencsés, hogy a magyar változatot úgy öltöztették fel, mintha egyazon sorozat két kötete lenne – félő, hogy akinek tetszett az Íze, imák, az csalódik emiatt, akinek pedig nem, az nem meri elolvasni a Hűséget. Nekem személy szerint jobban tetszett a Hűség, de talán azért is, mert így pár hónappal az esküvő előtt nagyon is aktuális nekem a téma. De mivel két elég különböző könyvről van szó, teljesen természetes, hogy kihez ez, kihez az áll közelebb.
      Egyébként üdv a kommentelőim közt, örülök, hogy írtál, gyere máskor is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s